Znane potrawy w znanych naczyniach
Od kuchni

17 Kwi 2018

Znane potrawy w znanych naczyniach

Podróżując po świecie mamy niepowtarzalną okazję poznania miejscowych przysmaków. Zdarzają się potrawy, które swoją nazwę wzięły od konkretnego naczynia albo takie, które do swojego powstania potrzebują odpowiednich naczyń. Warto, zamiast magnesów na lodówkę, przywieźć sobie z wakacji takie naczynia i przywoływać smak wakacyjnych potraw długo po powrocie do domu.

Tagine

Idealnym przykładem jest choćby marokański czy algierski tagine. Nazwa ta oznacza zarówno potrawę jak i naczynie, w którym powinna być ona gotowana, aby mogła zyskać swoje niepowtarzalne walory smakowe. Źródłem oryginalnego smaku uzyskanego w tym rodzaju garnka jest zarówno jego kształt jak i materiał z którego powstał. Tradycyjny tagine wykonany jest z gliny, a jego wyciągnięty w górę „komin” pozwala na swobodną cyrkulację pary. Proces ten prowadzi do mieszania się aromatów podczas gotowania. Tagine-naczynie składa się więc z podstawy, w której umieszczamy składniki i pokrywy, w opisanym już kształcie. Kulinarnym rezultatem obróbki w tak niezwykłym naczyniu jest rodzaj długo gotowanej potrawki czy gulaszu, który zniewala smakiem, a jego kawałki wprost rozpływają się w ustach. Podstawowym składnikiem tradycyjnego tagine jest jagnięcina, do tego zestaw zaskakujących północnoafrykańskich składników takich jak brzoskwinie czy migdały. Warto wiedzieć, że jak przystało na potrawę jednogarnkową, do naszego tagine możemy dodać czego dusza zapragnie – ulubione warzywa i ulubione gatunki mięsa. Tradycyjnie stawia się tagine na gorących węglach, można jednak używać naczynia w warunkach domowych, a efekty są równie wspaniałe.

Paella

Paella to niezwykle popularne w Hiszpanii danie, które, w swojej tradycyjnej wersji, gotowane jest na specjalnej patelni z dwoma uchwytami nazywanej… paellera. Słowo to oznacza ni mniej ni więcej a płaskie naczynie. Podstawowym składnikiem jest ryż, ale to właśnie dodatek owoców morza sprawia, że jest to danie na wskroś hiszpańskie. Oczywiście jak to każde danie jednogarnkowe istnieje w niezliczonej ilości wersji – te utrzymane w hiszpańskim klimacie oprócz owoców morza, zawierać mogą choćby chorizo. Trzeba wiedzieć, że jeśli chcemy gotować to danie w tradycyjny sposób to nie mieszamy zawartości patelni aż do chwili dodania ryżu – ta metoda pozwoli na uzyskanie przepysznej chrupiącej warstewki na spodzie patelni. Gotowego dania nie przenosimy na półmisek – patelnie paellera stawiamy na stole i zaczynamy biesiadę.

Fondue

Przysmak szwajcarskich pasterzy wdarł się na salony. Danie to oznacza mieszankę różnych gatunków sera oraz białego wina. Miesza się to wszystko i topi w specjalnym naczyniu zwanym caquelon. Niezwykle aromatyczna mieszanka znajdująca się w caquelon będzie nam służyć jako wspaniały serowy sos. Wyposażeni w specjalne widelczyki możemy moczyć w nim kawałki chleba i zajadać ze smakiem. W wersji tradycyjnej founde jest daniem jarskim, istnieje również mniej tradycyjna odmiana dla mięsożerców – mieszankę serów zastępujemy olejem, a widelczyki służą nam do wyławiania kawałków przysmażonego mięsiwa. W słodkiej odsłonie fondue to garnek pełen płynnej czekolady, a na widelczyki nabijane są owoce lub słodkie pianki. To wersja bardzo odległa od pierwowzoru, ale uwielbiana przez dzieci.

Podróże kształcą

Raz jeszcze serdecznie zachęcamy, aby swoje wizyty w nowych zakątkach świata połączyć z eksploracją miejscowej kuchni i jeśli smakują Wam dania, do zakupów oryginalnych naczyń służących do gotowania nowo odkrytych potraw. To wspaniała zabawa, źródło wiedzy i nowych doznań, którymi można po powrocie podzielić się z bliskimi.