Makaron – poznaj kształty mega smaku
Od kuchni

17 Kwi 2018

Makaron – poznaj kształty mega smaku

Dania kuchni włoskiej urzekły niemal cały świat. Dzięki swojej prostocie i wysokiej jakości składników, w krótkim czasie można stworzyć danie, które będzie smakować każdemu. Kwintesencję takiego gotowania – smacznego, szybkiego i dla całej rodziny stanowi makaron. Dziś przyjrzymy się mu bliżej. Przeczytajcie nasz krótki przewodnik po rodzajach makaronu.

Ulubiony kształt Polaków

Przeprowadzono nawet stosowne badania, którego wyniki udowodniły, że Polacy uwielbiają makarony – przynajmniej 30% ankietowanych co najmniej raz w tygodniu spożywa dania z makaronem. Znamy również odpowiedź na pytanie o ulubiony kształt makaronu Polaków – to świderki. My chcemy przypomnieć Wam, że poza nimi macie do wyboru wiele, wiele innych kształtów. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę, czy na tej liście znajdziecie swoich ulubieńców? Przekonajcie się.

Cannelloni to rurki o dużym przekroju. W ich wnętrzu zmieści się dużo gęstego sosu, którego smakiem będziemy się zachwycać podczas jedzenia. Cannellonii najczęściej używany jest do robienia makaronowych zapiekanek.

Conchiglie – muszelki – w zagłębieniu muszelki ukryć się może mnóstwo sosu, a różne kolory makaronowych muszli oznaczają obecność dodatków takich jak szpinak czy pomidory.

Farfalle czyli kokardki, wyglądają pięknie i mogą posłużyć nam jako zachęta dla małych niejadków, któż bowiem nie zjadłby tak pięknego wyglądającego dania.

Fettuccine inaczej wstążki. Idealne w ducie z treściwymi sosami.

Fusilli czyli świderki, ulubiony makaron Polaków – wybraliśmy go z pewnością dla jego niezrównanej praktyczności – sprawdzi się zarówno w zupach jak i w zapiekankach, a jego rowki idealnie przyciągają każdy rodzaj sosu.

Gnocchetti. Ta nazwa z czymś Wam się kojarzy? Prawidłowo. To makaron wzorowany na kształcie popularnych włoskich kluseczkach .

Lasagna. To płaty makaronu, które służą do wykonania dania o tej samej nazwie co makaron, z którego powstaje. Płaty makaronu przekładane są warstwami smakowitego sosu i sera. Niebo w gębie.

Pene – skośnie ścięte rurki, popularny makaron doskonały do mięsnych sosów.

Rigatoni – również rurka, ale z prostopadle ściętą krawędzią. Dla niektórych taki drobiazg może czynić różnicę.

Spaghetti – światowy numer jeden, szczególnie z sosem bolońskim.

Kupujcie dobre makarony

Skład makaronów jest prosty jak … spaghetti – to tylko mąka i woda. To czy mamy do czynienia z makaronem wysokiej jakości zależy zatem od tego jakiego rodzaju mąki użyto do jego produkcji. Kupujmy te które wykonano z mąki typu durum inaczej zwanej semoliną. Taka mąka jest o wiele bardziej wartościowa niż ta wykonana ze zwykłej mąki pszennej. Makarony z semoliny cechują się dużą twardością, ale są bogatsze w białko, witaminy i składniki mineralne niż makarony z wysoko przetworzonej mąki. Jeżeli oprócz umiejętności kupowania dobrej jakości makaronu nauczymy się również jak robić zdrowe, niskotłuszczowe sosy z dodatkiem sezonowych warzyw, niekoniecznie z dodatkiem mięsa, za to zawsze ze składników wysokiej jakości zyska na tym zarówno nasze zdrowie jak i kubki smakowe – dania z makaronem są pyszne – cały świat już o tym wie – przekonajcie się i Wy.