Czekolada i jej rodzaje
Od kuchni

17 Kwi 2018

Czekolada i jej rodzaje – słodko-gorzkie pyszności

Kochamy czekoladę, ale w zasadzie niewiele o niej wiemy. Tekst ma za zadanie przybliżyć Wam rodzaje czekolady i przekonać Was do tego, abyście sięgali po tę najwyższej jakości.

Nie wszystko to czekolada

Przepisy regulują dziś większość aspektów naszego życia, nie ominęły również przysmaku jakim jest czekolada. Otóż tą nazwą można określać wyłącznie produkt, który zawiera co najmniej 35% suchej masy kakaowej, z czego co najmniej 18% masła kakaowego i co najmniej 14% odtłuszczonej masy. W zakresie innych tłuszczy, które mogłyby znaleźć się w czekoladzie ustalono niski limit 5% i nakazano zamieszczenie informacji o tym na opakowaniu. Sam fakt umieszczenia w składzie czekolady tłuszczu innego niż pochodzący z półproduktów kakaowca powinien być dla produktu dyskwalifikujący – unikajmy wyrobów o niskiej jakości, mimo, że zgodnie z przepisami mogą one używać nazwy czekolada. Dlatego też tak istotny jest nawyk czytania składu produktów – robiąc to będzie nam łatwiej uniknąć rozczarowań.

Czekoladowe podziały

Zwykło się dzielić czekoladę ze względu na procentową zawartość miazgi kakaowej i masła kakaowego czyli składników uzyskiwanych z ziarna kakaowca. Dodatkowo typowymi składnikami czekolady są również cukier, a także produkty mleczne i dodatki aromatyzujące takie jak wanilia czy pomarańczowa skórka. Dziś zresztą coraz powszechniej eksperymentuje się ze smakiem czekolady zestawiając ją z niebanalnymi dodatkami takimi choćby jak płatki pikantnego chili.

Najwyższą procentową zawartość kakao zawiera tak zwana czekolada gorzka – jest to zazwyczaj 60-70% choć zdarzają się również marki oferujące produkty zawierające nawet 85% kakaowej miazgi. Czekolady te mają najbardziej wartościowy skład – w zasadzie zrobiono je wyłącznie z produktów ziaren kakaowca i dodatku cukru. Im cukru jest mniej tym wytrawniejszy smak otrzymujemy. Warto wiedzieć, że tak szlachetne produkty najlepiej nadają się do wypieków. Najpopularniejsza na świecie czekolada mleczna ma dużo niższą zawartość kakao – zwykle ilość ta mieści się w przedziale między 25 a 30 %. Mleczna czekolada zawiera sporo dodatków białkowych – mleka lub serwatki i sporą zawartość cukru. Łagodny smak pochodzi główne z dodatków białkowych i cukru – porównajmy skład mlecznej i gorzkiej czekolady – wtedy stanie się dla nas jasne jak ogromna przepaść dzieli te dwie odmiany tego samego produktu. Jeszcze słabiej pod względem jakości składników wypada tak zwana czekolada biała, która właściwie nie powinna być nazywana czekoladą – brak w jej składzie miazgi kakaowej, mnóstwo jest za to cukru.

Różne marki, różne smaki

Niepowtarzalne proporcje składników, ale również procesy jakim poddawana jest czekolada podczas produkcji mają wpływ na ostateczny smak produktu. Aksamitna tekstura jest wynikiem procesu zwanego konszowaniem. Warto wiedzieć, że czekolady nie należy traktować jak typowego przedstawiciela słodyczy – posiada udowodnione właściwości prozdrowotne – ma pływ na poziom hormonów szczęścia, zawiera spore ilości magnezu i pomaga walczyć ze stresem, jest przy tym przepysznym poprawiaczem humoru i potrafi przywrócić nam uśmiech na twarz nawet w najchłodniejsze dni.